Image
  • 20 mei 2018
payrolling

Als ZZP'er Personeel Aannemen? Sure you can!

Als zzp’er personeel aannemen. Een beetje vreemd, maar wel…steeds normaler. Laten we eerlijk zijn, als zelfstandig ondernemer verkoop je niet graag ‘nee’ aan klanten. Een droomklus laten schieten omdat je het in je eentje niet gaat redden is not done! Ook al koos je er ooit bewust voor een carrière als zelfstandige zonder personeel aan te gaan. Het aannemen van een al dan niet tijdelijke medewerkers is tegenwoordig vaker regel dan uitzondering.

Overal om ons heen horen we het: ‘de groeiende economie’, ‘het stijgende aanbod’, ‘werk ligt voor het oprapen’. We hebben het druk, drukker, drukst.

Aannemen in vast dienstverband

De weg naar werkgeverschap gaat niet over een nacht ijs. Het is een ‘bumpy road’ waar je absoluut niet met gebrek aan informatie overheen moet gaan denderen. Wanneer je als zzp’er besluit iemand in vaste dienst te nemen, ben je meteen zzp’er af. Naast dat je afstand doet van de fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en eventuele startersaftrek, sleep je als kersverse werkgever een boel verplichting binnen. Het opzetten van een personeelsbeleid en leidinggeven aan een of meer medewerkers. Het personeel kan je veel werk uit handen nemen. Hier krijg je dit soort organische taken voor terug. Bovendien word je geconfronteerd met een hele reeks aan extra kosten. Zo moet je bijvoorbeeld loonheffingen gaan betalen en premies afdragen voor de werknemersverzekeringen.

‘Personeelskosten zijn een belangrijke factor. Uiteindelijk moet het aannemen van personeel wel meer opleveren dan het kost.’

Bedenk dat je dan niet alleen salaris betaalt, maar ook loonbelasting en sociale premies moet afdragen aan de Belastingdienst. De personeelskosten kunnen hoger uitvallen als een werknemer uitvalt door ziekte. In dat geval moet je maximaal twee jaar lang het loon doorbetalen. Hier kun je je bedrijf echter wel voor verzekeren.

Personeelskosten zijn een belangrijke factor. Uiteindelijk moet het aannemen van personeel wel meer opleveren dan het kost.

Alternatieve opties

Gaat het om een beperkte periode dan kun je ervoor kiezen om medewerkers op een flexibele basis in te schakelen. Je hebt de voordelen van een professional die bijspringt in drukke tijden of aan wie je specifieke taken kunt uitbesteden. Zonder de eerdergenoemde verplichtingen en administratieve rompslomp.

Zzp’er inhuren of samenwerken

Aan een samenwerking met andere zzp’ers zitten voor- en nadelen. Zo heb je een sparringpartner waarmee je kunt overleggen, ervaringen kunt delen en kun je elkaar steunen in ziekte. Mits je op een lijn ligt met elkaar. Een potje sparren verandert als sneeuw voor de zon in een gevecht buiten de ring wanneer je het niet met elkaar eens bent. Bijvoorbeeld bij een discussie over geld. Zorg er daarom voor dat je onderling goede afspraken maakt over:

  • Aansprakelijkheid
  • Uurtarief en betalingstermijn
  • Kwaliteit
  • Vervanging bij ziekte
  • Wat te doen als een opdrachtgever niet betaalt
  • Veilig werken

Werk samen met een payrollbedrijf

Payroll is de manier om belastingtechnisch een zzp’er te blijven, inclusief alle fiscale voordelen. De nieuwe medewerker staat namelijk niet op jouw loonlijst, maar op die van het payrollbedrijf. Daarmee is het payrollbedrijf de juridische werkgever van de medewerker en dus aansprakelijk voor alle werkgeverslasten, (ziekte)risico’s en wettelijke afdrachten. In geval van ziekte of ontslag, loop je dus zelf geen enkel financieel gevaar. Denk je eens in: de salarisadministratie, de afdracht van sociale premies, het opstellen van arbeidsovereenkomsten, het zorg dragen voor verzekeringen, het begeleiden van eventuele ontslagprocedures, het opstellen van de jaaropgaven en het verwerken van eventuele veranderingen in cao’s en wet- en regelgeving. Je hebt er zelf totaal geen omkijken naar.

‘Er is één belangrijke factor waar je wel zorg voor mag dragen: het werven van dé perfecte werknemer voor jouw onderneming!’

Het is duidelijk dat payrolling je een heleboel zorgen ontneemt. Er is één belangrijke factor waar je wel zorg voor mag dragen: het werven van dé perfecte werknemer voor jouw onderneming. De werving en selectie van een nieuwe werknemer is namelijk geheel aan jou. Daarnaast ben je met payrol flexibeler dan ooit en kun je inspelen op de pieken en dalen in drukte.

Offerte aanvragen

Voor meer informatie
kunt u contact opnemen
met Dionne Smit


Bel 053 - 203 2082 of stuur een
E-mail naar dionne@innovadoo.nl


Image

Volgende bericht:


Lorem ipsum dolor site faom
consectetuer adipise de elit.Volgende bericht:


Lorem ipsum dolor site faom
consectetuer adipise de elit.